Το Biofibre® αποτελεί ένα συμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό εμφύτευμα τρίχας. Είναι στην ουσία μία τεχνητή τρίχα από πολυαμίδιο (νάυλον), κατασκευασμένη στο εργαστήριο, η οποία εμφυτεύεται στο δέρμα του κεφαλιού με μια ανώδυνη και απλή τεχνική.

Η κλασσική εμφύτευση μαλλιών εξακολουθεί να αποτελεί την λύση εκλογής για τη θεραπεία της αλωπεκίας (φαλάκρας). Απαιτεί όμως τη λήψη φαρμάκων που επιφέρουν σε κάποιες περιπτώσεις σημαντικές παρενέργειες, είναι αργή μέθοδος καθότι το αποτελέσμα φαίνεται μετά από αρκετούς μήνες, δεν έχει εφαρμογή σε περιπτώσεις με πολύ έντονη φαλάκρα ενώ ακόμη αντενδέικνυται σε κάποιους ασθενείς λόγω της νεαρής τους ηλικίας. Η τεχνική Biofibre ® αποτελεί μια εναλλακτική λύση έναντι της κλασσικής εμφύτευσης με βασικά πλεονέκτηματα την απλότητα, τα άμεσα (από την πρώτη κιόλας συνεδρία) αποτελέσματα και την εφαρμογή σε ασθενείς όλων των ηλικιών. Δεν απαιτεί θεραπεία με φάρμακα και μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς με έντονες μορφές φαλάκρας όπου η κλασσική εμφύτευση αδυνατεί να δώσει λύση.

Η τρίχα Biofibre® είναι κατασκευασμένη από ύλες συμβατές με το ανθρώπινο δέρμα και έχει λάβει πιστοποίηση CE. Αποτελεί προιόν της ιταλικής εταιρείας Medicap® srl (UNI EN ISO 13485) και εξελίχθηκε μετά από κλινικές και εργαστηριακές έρευνες για παραπάνω από 20 χρόνια μετά από συνεργασία με πολλά ακαδημαικά ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής. Η τεχνητή αυτή τρίχα διαθέτει άριστη εμφάνιση και υφή και πρακτικά δεν ξεχωρίζει από τα φυσικά μαλλιά. Διαθέτει υψηλή μηχανική αντοχή και μπορεί να μεταχειρίζεται απροβλημάτιστα στην καθημερινή ζωή και στη φυσιολογική δραστηριότητα. Η τρίχα Biofibre® προσαρμόζεται αισθητικά άριστα σε κάθε ασθενή αφού διατείθεται σε 13 χρωματικές αποχρώσεις, σε διάφορα μήκη και σε τρεις τύπους (ίσια, “σπαστή”, κατσαρή).

Κλινικές και ιστολογικές μελέτες 2, 3 και 5 χρόνια μετά από την εμφύτευση των τεχνητών τριχών Biofibre® δείχνουν ότι ενσωματώνονται χωρίς προβλήματα στην πλειοψηφία των ασθενών. Σε περίπτωση που η τεχνητή τρίχα οδηγήσει σε σοβαρή φλεγμονή (1-2 % των περιπτώσεων) τότε μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί πλήρως. Το κλειδί για την μακροβιότητα της εμφύτευσης με Biofibre® είναι η άριστη υγιεινή στο δέρμα του κεφαλιού και για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η μόνιμη φροντίδα της περιοχής με ειδικά προιόντα. Ένα ποσοστό απόπτωσης των τεχνητών τριχών της τάξης του 10 % ανά έτος είναι αναμενόμενο και καθιστά έτσι αναγκαία την περιοδική αντικατάστασή τους.

Η εμφύτευση της τεχνητής τρίχας Biofibre® δε συνιστάται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, με παθήσεις που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα (αυτοάνοσα νοσήματα, HIV, ηπατίτιδες κλπ.) αλλά και σε ασθενείς με παθήσεις του δέρματος της κεφαλής (πριν από την εμφύτευση διενεργείται πάντα έλεγχος από δερματολόγο). Η διαδικασία της εμφύτευσης ξεκινά με την τοποθέτηση μικρού αριθμού τριχών (συνήθως 100) ως δοκιμασία ανοχής τους από τον οργανισμό. Εφόσον η αντίδραση του δέρματος είναι φυσιολογική, ακολουθεί σε 4 περίπου εβδομάδες η πλήρης εμφύτευση.