Το BOTOX® είναι σήμερα η συχνότερα εφαρμοζόμενη ελάχιστα παρεμβατική μέθοδος στον τομέα της αισθητικής χειρουργικής. Πρόκειται για μια ουσία, η οποία εγχύεται τοπικά στο δέρμα με μια πολύ μικρή βελόνα και αδρανοποιεί πρόσκαιρα τη σύνδεση μεταξύ νεύρων και μυών παρεμποδίζοντας τη μυική σύσπαση. Έτσι εξαφανίζονται οι ρυτίδες του δέρματος που οφείλονται στην σύσπαση των μυών.

 

Οι περιοχές στις οποίες εφαρμόζεται το BOTOX® είναι το μέτωπο, το μεσόφρυο, το “πόδι της χήνας” στο πλάι των βλεφάρων, η μύτη, το πηγούνι, η περιοχή γύρω από το στόμα και ο λαιμός. Μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί η υπερτροφία των μασητήρων (μὐες στα μάγουλα), καθώς και κάποιες λειτουργικές ασυμμετρίες του προσώπου. Η μέθοδος εφαρμόζεται και στον επίμονο βρουξισμό (σφίξιμο των δοντιών συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας) που δεν βελτιώνεται με συντηρητικά μέτρα, αλλά και στις ημικρανίες.

 

Το αποτέλεσμα της θεραπείας με BOTOX® αρχίζει να γίνεται αντιληπτό 3 ημέρες περίπου μετά από την έγχυση, μεγιστοποιείται σε 1 με 2 εβδομάδες και διαρκεί 3 με 6 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι το BOTOX® δεν είναι μόνιμο, μπορεί όμως να επαναληφθεί όσες φορές είναι επιθυμητό χωρίς περιορισμούς. Μάλιστα, με τις επαναλαμβανόμενες θεραπείες σε κάποιους ασθενείς μπορεί να παρατηρηθεί και αύξηση της διάρκειάς του. Πρόκειται για μια πολύ ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο εφόσον χρησιμοποιείται το γνήσιο φαρμακευτικό προιόν και όχι ῾῾αμφιβόλου῾῾ προελεύσεως σκευάσματα. Πρέπει να τονιστεἰ ότι η έγχυση του φαρμάκου στοχεύει στους μύες και όχι στις ίδιες τις ρυτίδες. Για το λόγο αυτό ο θεράπων γιατρός πρέπει να είναι γνώστης της ανατομίας του προσώπου, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες ανεπιθύμητων δράσεων (πτώση βλεφἀρου, πτώση γωνίας στόματος κλπ.) και να εξασφαλίζεται ταυτόχρονα ένα καλό αποτέλεσμα.